Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Btw aangifte: veelgemaakte fouten

Foutjes in de btw aangifte kunnen jou extra tijd en zelfs geld kosten. Hoe voorkom je fouten?

Als ondernemer kun je de btw aangifte uitbesteden aan de boekhouder, maar je kunt het ook zelf doen. Een paar foutjes waarschuwen we je voor.

Een fout in de btw aangifte is meestal niet onoverkomelijk. Bij de jaarafsluiting kunnen fouten hersteld worden, maar voorkomen is nog beter. Het geeft een besparing in tijd en je houdt beter controle over de financiële positie van jouw onderneming. Te weinig btw afdragen kan namelijk voor een naheffing zorgen. Lees onze tips en voorkom foutjes.

Vergeet de privé voorgeschoten kosten niet

Het ondernemerschap begint bij het inschrijven bij de KvK, maar waarschijnlijk zijn er vooraf al kosten gemaakt. Je hebt bijvoorbeeld al kantoormeubilair of gereedschap gekocht. Als je kunt bewijzen dat het zakelijke investeringen zijn, kan de Belastingdienst het zien als een vanuit privé voorgeschoten bedrag. De voorgeschoten btw kun je dus ook weer terugvorderen.

Zorg voor het splitsen van de btw-tarieven

Je kunt te maken krijgen met het 21 procent tarief en het 9 procent tarief (was 6 procent tot 2019). Houd deze tarieven apart in de administratie. Als de tarieven door elkaar lopen, kan het voor extra werk zorgen en moet je dus meer tijd investeren in de btw-aangifte.

Geen bonnetjes is geen verrekening van de btw

Het overkomt iedereen weleens. Je hebt een zakelijke aankoop verricht, maar het bonnetje ben je kwijt geraakt. Tegenwoordig zijn aankoopfacturen vaak ook online beschikbaar, maar helaas niet altijd. Houd de spelregel aan dat je de btw niet terugkrijgt als het bonnetje ontbreekt. Je moet voorkomen dat je geen sluitende administratie hebt.

De datum van factureren is bepalend

Over het algemeen is de factuurdatum bepalend. Bij een factuurdatum van 15 december, moet de factuur in het laatste kwartaal worden meegenomen, ook als de betaling pas in januari komt. Er geldt een uitzondering voor ondernemingen die met het kasstelsel werken. Dit zijn vaak bedrijven die hoofdzakelijk aan particulieren leveren. In dat geval is de datum van ontvangst van de betaling bepalend.  

Niet alle btw kun je verrekenen

Even bij het tanken nog een broodje met een gehaktbal kopen geeft jou geen recht op verrekening van de btw. Hetzelfde geldt voor de btw van het tanken zelf, als je in een privé auto rijdt. Voor zakelijke kilometers mag je 0,21 euro aanhouden maar de btw, daar kun je niets mee. Van een gekochte laptop mag je de btw wel verrekenen, maar een voorwaarde is wel dat het om een laptop voor de onderneming gaat.

Lever de aangifte niet te laat in

Als je één keer de aangifte te laat indient betaal je niet gelijk een boete. Nog een keer te laat kan wel een verzuimboete opleveren. Het gaat niet alleen om de aangifte, ook de betaling moet in de maand opvolgende op het afgesloten kwartaal bij de Belastingdienst binnen zijn.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-02-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.