Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Dit zijn simpelweg misverstanden bij populaire hypotheekvormen

Op dit moment zijn de meest populaire hypotheekvormen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Welke veel gehoorde misverstanden bestaan er over deze en andere hypotheekvormen?

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kun je kiezen tussen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Beide hypotheken zorgen voor een aflossing van de volledige hypotheekschuld gedurende de looptijd. Veruit de meeste huizenkopers gaan voor de annuïteitenhypotheek, maar dat is deels gebaseerd op misverstanden over de lineaire hypotheek. Laten we eens een aantal misverstanden gaan ophelderen.

De lineaire hypotheek is een dure hypotheekvorm

Van de twee moderne hypotheekvormen is de annuïteitenhypotheek de populairste. Dat komt doordat de lineaire hypotheek begint met hogere maandlasten. Met als gevolg, dat het lijkt alsof de lineaire hypotheek duurder is. Toch klopt dat niet echt.
Je lost sneller af in deze hypotheekvorm, hierdoor zijn de maandlasten in de eerste helft van de looptijd hoger, maar over de gehele looptijd gerekend betaal je duidelijk minder in vergelijking met de annuïteitenhypotheek. Dat is ook logisch, want door de snellere aflossing betaal je minder hypotheekrente gedurende de looptijd. De lineair hypotheek is dus echt goedkoper. 

Alleen de moderne hypotheekvormen geven recht op hypotheekrenteaftrek

Huiseigenaren die ook vóór 2013 al een hypotheek hadden met bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek, mogen deze hypotheekvormen meenemen naar een volgende hypotheek. Bij het meenemen van de oude hypotheekvormen blijf je recht houden op hypotheekrenteaftrek. Starters op de huizenmarkt kunnen dus inderdaad beter niet kiezen voor een van de oude hypotheekvormen. Maar ook voor oudere bestaande hypotheken kan dus wel degelijk gewoon recht op aftrek bestaan. 

De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek zijn verplicht

Ook bij het nieuw afsluiten van een hypotheek heb je nog steeds een vrije keuze tussen hypotheekvormen. Je mag dus nog gewoon bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, maar de keuze heeft wel gevolgen voor de belastingteruggave. Er is dus echt geen sprake van een verplichting. 

De aflossingsvrije hypotheek hoef je niet af te lossen

Het is een logische conclusie door de naam van deze hypotheekvorm, maar het klopt niet echt. De bank verwacht gewoon een aflossing, maar er is geen datum afgesproken waarop die aflossing gedaan moet worden.
Toch heeft de hypotheek vaak wel een einddatum. Bij het bereiken van de einddatum kan de bank in principe besluiten om de hypotheek niet te verlengen. Maar wanneer de maandtermijnen altijd keurig op tijd werden betaald zullen de meeste banken je tegen die tijd gewoon een verlengingsvoorstel sturen.
Een aflossingsvrije hypotheek hoeft dus inderdaad meestal niet afgelost te worden. (Uiteraard wel bij verkoop)

De aflossingsvrije hypotheek is een onwenselijke hypotheekvorm

Deze hypotheekvorm heeft nadelen, maar het hoeft geen onwenselijke hypotheekvorm te zijn. In het verleden zijn de aflossingsvrije hypotheken gepromoot, omdat ze zorgen voor lage maandlasten. Je lost namelijk gedurende de looptijd niet af op de schuld en ook bij overlijden blijft de schuld maximaal. Je mag natuurlijk wel aflossen, maar dat zit niet in de hypotheekvorm ingebouwd. Onwenselijk is de hypotheek eigenlijk alleen indien het pensioen later niet hoog genoeg is om de maandlasten te dragen.

Het kiezen voor de juiste hypotheekvorm is dus ook hier weer echt een kwestie van maatwerk. Wat zijn de wensen en de mogelijkheden. Plus, wat is verantwoord om te doen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 07-11-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.