Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hoe kan ik de vermogensrendementheffing verlagen?

Op 1 januari bepaalt de Belastingdienst weer wat jouw vermogen is. Over dat bedrag betaal je in 2020 belasting. Hoe kun je de heffing verlagen?

Over je vermogen betaal je vermogensrendementsheffing. Iedere belastingplichtige heeft recht op een vrijstelling van 30.360 euro (2019). Het meerdere betaal je belasting over. Bij een vermogen tot ruim 100.000 euro bedraagt die 0,58 procent. Voor een hoger vermogen stijgt de verschuldigde heffing.

Uitgaande van een alleenstaande met een vermogen van 75.000 euro, bedraagt de heffing:

75.000 – 30.360 = 44.640 euro x 0,58 procent = 258 euro (afgerond naar beneden, dat mag van de Belastingdienst)

Hoe kun je besparen op de heffing?

Op een aantal manieren kun je de belastingdruk op jouw vermogen verlagen. Hoe pak je het aan?

Meerderjarige kinderen? Hevel spaargeld over

Spaar je voor je kinderen en zijn de kinderen al 18 jaar of ouder? Zet de spaarrekening dan op naam van de kinderen. Zodra ze 18 jaar zijn hebben ze namelijk een eigen vrijstelling. Pas wel op met de schenkbelasting. De Belastingdienst ziet het overdragen van spaargeld namelijk als een schenking. De vrijstelling bedraagt 5.428 euro in 2019. Pas dus op met grotere bedragen.

Haal grote uitgaven naar voren

Het maakt voor de vermogensrendementsheffing verschil of je een grote uitgave doet in de laatste twee maanden van 2019 of pas in 2020. De heffing geldt over het vermogen dat op 1 januari op jouw naam staat. Ben je dus van plan een grote uitgave te doen, doe dat dan nog voor 1 januari. 

Gebruik spaargeld om kleine schulden af te lossen

Schulden mag je in mindering brengen op de vermogensrendementsheffing, maar dat geldt niet voor schulden onder de 3.100 euro. Door met spaargeld kleine schulden af te betalen verlaag je de heffing over jouw vermogen. Het gaat bijvoorbeeld om openstaande rekeningen bij bedrijven of een nog aan te zuiveren bedrag op een creditcard.

Schenk nog in 2019

Heb je plannen om aan jouw volwassen kinderen of aan een goed doel te schenken? Stel het niet uit tot 2020, maar schenk een bedrag nog in 2019. Je kunt een groot bedrag in één keer schenken (>100.000 euro) als de kinderen het bedrag gebruiken voor het kopen van een huis of bijvoorbeeld voor een verbouwing aan de eigen woning of het aflossen van de hypotheekschuld. Een schenking aan een goed doel kan jou ook nog een fiscaal voordeel opleveren. Er geldt wel een drempelbedrag, namelijk 1 procent van het inkomen met een minimum van 60 euro.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-11-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.