Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

02-05-2019

Kopen of huren?

Het kopen van een huis heeft nadelen, maar voor 'huren' geldt eigenlijk hetzelfde. Wat gaat een huurhuis in 30 jaar kosten?

Verhuurders voeren vaak per 1 juli huurverhogingen door. Het gaat uitgedrukt in euro’s om kleine verhogingen, maar geleidelijk gaat het toch om grote bedragen. Dat komt ook doordat het rente op rente is. Een verhoging van bijvoorbeeld 2 procent wordt ook berekend over eerdere verhogingen. Met een voorbeeld wordt duidelijk wat een huurhuis op langere termijn zo duur maakt.

Voorbeeld

De heer De Vries en de heer Van der Wolde zijn allebei op zoek naar een huis. De heer De Vries heeft weinig vertrouwen in de huizenmarkt en kiest voor een huurhuis. Ook de heer Van der Wolde kent de risico’s van een koopwoning, maar gaat toch voor 'eigendom'. Hij maakt een afspraak met een hypotheekadviseur en laat zich adviseren over de mogelijkheden.
De heer De Vries vindt een huurwoning voor eur. 750.- per maand. En de heer Van der Wolde vindt, ook voor eur.750.- per maand een perfect zittende koopwoning. 
Voor het gemak van de vergelijking bestaat geen recht op huurtoeslag en laten we de aftrekbaarheid van de betaalde hypotheekrente buiten beschouwing. De hypotheekschuld van de heer Van der Wolde bedraagt 200.000 euro. De hypotheekrente staat 20 jaar vast in een annuïteitenhypotheek.

De maandlasten in het eerste jaar:

De heer Van der Wolde: 750 x 12 = 9.000 euro.
De heer De Vries: 750 x 12 = 9.000 euro.

De verhuurder voert jaarlijks een verhoging van de huur door van 2,25 procent. Hierdoor stijgt de huur in het zesde jaar naar 838 euro. Voor de koopwoning blijven de lasten gelijk.

De maandlasten in het zesde jaar:

De heer Van der Wolde nog steeds: 750 x 12 = 9.000 euro
De heer De Vries: 838 x 12 = 10.056 euro

De maandlasten in het zestiende jaar:

De heer Van der Wolde: 750 x 12 = 9.000 euro
De heer De Vries inmiddels: 1.047 x 12 = 12.564 euro

De maandlasten na 30 jaar:

De heer Van der Wolde heeft de hypotheek volledig afbetaald en heeft geen hypotheeklast meer.
(en heeft 30 jaar fiscaal voordeel gehad)

Uitgaande van een jaarlijkse huurverhoging van 2,5 procent is voor de heer De Vries de huur inmiddels gestegen naar: 1.462 euro per maand. Per jaar is dat 17.544 euro.

Daar komt nog bij dat de heer Van der Wolde ook nog een waarde heeft opgebouwd in de eigen woning. Dit kan hij uiteindelijk gebruiken als extra kapitaal voor bijvoorbeeld het deels aanvullen van het pensioen. Of hij koopt een goedkoper huis en gebruikt de overwaarde voor andere bestemmingen.

Waarom zijn huurders meestal niet beter uit?

Over een langere periode gerekend zijn huurders in de meeste gevallen slechter uit in vergelijking met een huiseigenaar. Dat komt door stijgende huren veroorzaakt door inflatie. De huren worden vaak per 1 juli verhoogd om de inflatie te corrigeren. Huiseigenaren kunnen de hypotheekrente voor bijvoorbeeld 20 jaar vastzetten en op deze manier de maandlasten gelijk houden of zelfs dalende maken. En de grootste klapper voor huizenbezitters is dat de hypotheek over bijvoorbeeld 30 jaar volledig is afbetaald. Het huis is hypotheekvrij en er zit ook nog eens een opgebouwde waarde in de stenen.

Niet helemaal correct

Deze vergelijking is natuurlijk wel wat kort door de bocht.
Want de huurder heeft in beginsel een volledige vrijheid om te gaan en te staan waar hij wil. Verhuizen? Huur opzeggen en gaan. Dat ligt bij de koopwoning natuurlijk wel wat anders.
Daarbij komen bij een koopwoning de eigenaarslasten ook voor eigen rekening. Denk aan opstalverzekering en (vooral) het periodieke onderhoud. Maar daar mag je dan het fiscale voordeel tegenover zetten dat ontstaat door de aftrekbaarheid van de hypotheekrente.
Hoe dan ook, er is toch heel wat te zeggen in het voordeel van de koopwoning. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens